Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimecres, 24 de maig

PRESENTACIÓ | DESTACATS | CONTACTE | SEGUEIX-NOS

 

 • Op8a5418

Presentació

 

Les festes populars constitueixen, a Palau-solità i Plegamans, una part fonamental del llegat patrimonial de la vila. Un llegat que ens defineix com a poble, que genera i omple de contingut cultural tant el Cicle Festiu com la Festa Major. L’associacionisme i la participació són els pilars de la implicació popular, paper fonamental per a fer créixer l’acció de l’àrea de Festes Populars. Dos pilars que fan tot el recorregut, des del disseny inicial a l’avaluació, passant per la planificació i l’execució de les diverses accions de cultural del poble. En aquest sentit, l’àrea de Festes Populars, és l’encarregada de fomentar-les i coordinar-les a partir d’aquests tres grans objectius:

 

1. Crear accions de cultura popular i tradicional dins de l’àmbit municipal:

 • Instaurar un concurs de subvencions que impulsi la creativitat en projectes culturals.
 • Proposar noves accions culturals a partir del patrimoni cultural de la vila.
 • Acompanyar en el procés de creació de nous actes que ampliïn el cicle festiu de la vila.

 

2. Fomentar la cultura popular i tradicional a nivell local:

 • Crear i coordinar un calendari que respongui al cicle festiu popular.
 • Dissenyar, executar i avaluar la Festa Major a través d’un procés participatiu.
 • Donar suport a les accions de cultura popular i tradicional impulsades des de les associacions.

 

3. Preservar el patrimoni cultural immaterial de la població:

 • Conservar les figures d’imatgeria festiva de titularitat de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.
 • Difondre les músiques i danses populars i tradicionals de les representacions folklòriques locals.
 • Consolidar les manifestacions i representacions de cultura popular i tradicional impulsades tant des de les associacions, com des de l’administració.
 • Vetllar pel correcte desenvolupament dels protocols dels actes de cultura popular i tradicional.

Les revetlles de Cap d’Any, Sant Joan i Sant Pere, el Carnaval, la Festa Major i el cicle de Nadal, amb el Tió Popular i la Cavalcada de Reis, són les bases del Cicle Festiu que se sumen, per un costat, a altres accions com les diades de Sant Jordi i de l’Onze de setembre impulsades des d’altres àrees de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, i per l’altre a les Festes de Barri que executen les associacions de veïns. A aquestes manifestacions s’hi sumen el treball natural de les entitats municipals, com l’escola de gralla, les ballades de sardanes, de gegants o de gitanes, i es complementen amb altres entitats veïnes com per exemple, les colles castelleres.

Destacats

 

 

 Guirigall imatge

 

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

 

AA

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

Cartell Carnaval 2016

Destacats

 

EL GUIRIGALL

 

Darrere el menhir de la Pedra Llarga no només hi ha milers d’anys d’història vinculada a l’evolució de les societats humanes, sinó que també hi trobem el patrimoni immaterial de Palau-solità i Plegamans que ens ha acompanyat des de la nostra infància. Aquest patrimoni de transmissió oral estretament lligat a la Llegenda de la Pedra Llarga, s’ha anat narrant generació rere generació a la vila fins arribar als nostres dies. Diferents entitats vinculades a la tradició cultural catalana hem anat recollit en els darrers anys el testimoni de la història del poble, i l’hem anat representant en forma de músiques populars, figures d’imatgeria festiva o danses tradicionals. Ara aquestes sinergies conflueixen en una mateixa direcció per portar-vos a plaça tota aquesta riquesa en forma de festa popular i tradicional.

 

El Guirigall és la nostra particular versió de la Llegenda de la Pedra Llarga basada en la que Joan Amades descriu al capítol de El Pont del Diable del llibre titulat Les millors llegendes populars. El Gall de Can Cortès ens mostra el punt d’inflexió entre el bé i el mal, entre el seny de la masovera i la rauxa del dimoni, entre la quotidianitat i la celebració. El kikirikí del gall és l’element distorsionador que farà retornar l’alegria del poble per a vèncer la foscor de les tenebres.

 

El Guirigall és un dels actes centrals de la Festa Major, i es fa possible gràcies al Ramat, grup graller, per la selecció musical, la direcció i la coordinació de l'espectacle conjuntament amb l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, així com els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, els Geganters i Grallers, la Colla de Ball de Gitanes i l’Agrupació Sardanista amb la participació en el procés de creació i representació de les escenes. També és possible gràcies a l’Associació Pessebrista per la recreació de la Pedra Llarga i a la interpretació de la Xerra i la Meques.

A

A

FESTA MAJOR

 

Entre les festes tradicionals que encara es conserven destaca, per Carnestoltes, al febrer, el tradicional ball de gitanes; la festa del Roser, el primer diumenge d’abril, amb la benedicció dels tradicionals rams de pomes, i la festa de Sant Isidre, patró de la pagesia, el tercer cap de setmana de maig, amb la benedicció de carrosses i bestiar. La festa més important, però, és la Festa Major, que s’escau semple a l'últim dissabte d'agost.

 

 

A

A

CARNAVAL

 

Festa popular que se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern. Però el carnaval s’ha d’emmarcar dins un cicle sencer amb sentit propi, el cicle que precedeix la quaresma. Per tant, des d’aquesta altra perspectiva, per situar el carnaval en el calendari hem de buscar la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera. El diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és Diumenge de Rams. A partir d’aquest últim comptem quaranta dies enrere i arribem al Dimecres de Cendra, el primer dia de la quaresma i l’últim del carnaval. El dijous anterior és l’inici tradicional de la setmana de carnaval o Dijous Gras. D’aquesta manera, el Dimecres de Cendra es mourà entre els dies 4 de febrer i 10 de març, i el Dijous Gras oscil·larà entre el 29 de gener i el 4 de març. En aquest context, l'epicentre de la festivitat a Palau-solità i Plegamans recau al dissabte de Carnaval amb la rua diürna i la declaració de la República del Rei Carnestoltes.

 

 

 

Contacte

 

M. Carme Sanz Cabero

Regidora de l'àrea de Festes Populars

sanzcm@palauplegamans.cat

 

Oficines municipals de Serveis Tècnics

Camí Reial, 149 | 938.648.056

08184 Palau-solità i Plegamans

 

 

 

Contatce

 

Marc Surià i Canalias

Tècnic de l'àrea de Festes Populars  

suriacm@palauplegamans.cat

 

Masia de Can Cortès – Casa de Cultura

Camí Reial, 56 | 938.644.177

08184 Palau-solità i Plegamans


 

Segueix-nos

 

Twitter: https://twitter.com/fmpsip

 

Instagram: https://www.instagram.com/fmpsip/

 

Preiscope: https://www.periscope.tv/fmpsip/